Hotline Bling = Gesamtkunstwerk

Mistä puhumme, kun puhumme Draken Hotline Blingistä (2015, yllä)? Emme vain musiikkikappaleesta, joka on tietenkin paljon velkaa D.R.A.M.:n Cha Cha’lle (2015), joka taas on paljon velkaa Timmy Thomasin Why Can’t We Live Togetherille (1972). Olennaista on kokonaisuus, jonka muodostaa paitsi näiden kappaleiden jatkumo, myös James Turrellin taiteesta inspiroitunut musiikkivideo, Draken artistibrändi ja sen historia, sekä biisille ja videolle tehty “1-800-HOTLINEBLING” -grafiikka, joka on tavallaan levynkansi mutta paljon enemmän, koska eihän kukaan enää osta levyjä. “Levynkansi” kuitenkin leviää biisin mukana. “Hotline Bling” sanoina toimivat merkitsijänä someilmiölle, #hotlinebling.

Olennaista on, että on nähnyt Draken hassut tanssiliikkeet videolla, sillä niitä ei voi välittää kertomalla niistä, ne on nähtävä. Olennaista on myös, että “Hotline Blingiä” edes biisin nimenä (ilmiöstä puhumattakaan) ei ensi kuulemalta voi ymmärtää, ennen kuin kuulee sen kontekstin lyriikassa (“I know when that hotline bling / that can only mean one thing”), ja vähän hassun tavan, jolla Drake sen ääntää. Olennaista on sanojen valinta: Hotline Bling soljuu kielen päältä ja kuulostaa hyvältä. Olennaista on hype ja siihen osallistuminen, videosta tehdyt meemit, jotka on nähtävä, jos haluaa ymmärtää, miksi Justin Bieberillä on Twitterissä tennismaila kädessä, kun hän puhuu Hotline Blingistä tekemästään remixistä, jonka voi kuulla soittamalla Bieberin puhelinvastaajaan. Hotline Bling on monimediainen ja monimerkityksinen, sosiaalinen kokonaistaideteos (Gesamtkunstwerk), joka myös kirjoittaa oman lukunsa siihen kokonaistaideteokseen joka on Drake. Sitten myös toisaalta, Hotline Bling on todella hyvä popbiisi.

hotlinebling

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s